Sárika Góth,  dochter van Maurice Góth.

Goth Sarika, schilderij, zeeuwse kunstenaar
Sárika Góth bloemstilleven, olieverf op paneel. Gesigneerd. Afm. 40 x 30cm. Zonder lijst. Prijs € 350,- Vanwege schaafvlekjes in de vernis is een kleine restauratie aan te raden.

Sárika Góth    bloemstilleven.

Góth, Charlotte (Sárika); geboren te Wenen 1900 overleden te Veere 1992. Hongaarse ouders. Woonde en werkte in Boedapest tot 1906, Parijs tot 1908, Domburg van 1914 - 1927; daarna in Amsterdam. Vanaf 1950 afwisselend in Amsterdam en Veere. Dochter van Moritz Góth. Leerlinge van de akademie v. B.K. in Den Haag van Hans Hofman te München  en van André Lhote te Parijs. Heeft raadgevingen gehad van J.P.C.A. Koster, Jan Toorop enz. Schilderde en tekende in figuratieve trant portretten, stillevens fantasie-en met vogels en paarden. Maakt olieverf op papierdruksels (monotypen) en collages. Lid van de Zeeuwse Kunstkring. Gaf les aan R. Vink.

Opgenomen in / info uit: Rode Pieter A. Scheen.

 

LITERATUUR

Scheen I, p. 390.

Kunst uit Zeeland.

Francisca van Vloten, En het leven droom: de kunstenaarsfamilie Góth (Middelburg 1992)

Francisca van Vloten, Een onbarmhartig mooi erfdeel: de Nederlands-Hongaarse kunstenaarsfamilie Góth (Vlissingen 2000).

Sárika Goth [Documentatiemap], Zeeuwse Bibliotheek

 

 

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland


(Wenen1900  Veere 1992). Schilderes. Dochter van de Hongaarse kunstschilder Maurice Góth. Ging als kind in Florence naar school. Vluchtte in 1914 met haar ouders vanuit Bretagne naar Nederland en verbleef er te Westkapelle en Sluis. Kwam in contact met de kunstenaar Jan Toorop die haar aanraadde naar Domburg te gaan. Daar was rond 1915 een kunstenaarscentrum gevestigd waar ook Mondriaan, Jan Sluyters, Arthur van Schendel en Eduard Verkade kwamen. Zij kon het goed vinden met Van Schendel en het was in die tijd dat zij ontdekte dat zij wilde schilderen. Zij bezocht de academie in Den Haag, kreeg les van Hans Hofmann in Munchen en André Lhote in Parijs. Vanaf 1927 woonde zij in Amsterdam, maar sinds 1950 werkt zij ook elk jaar in Veere. Tot haar zestigste hield zij zich voornamelijk bezig met portretschilderen. Vooral kinderkopjes in zachte tinten geschilderd. Nadien is zij overgegaan tot het schilderen van stillevens in pasteltinten. In 1980 heeft zij geëxposeerd in Galerie 'De Witte Swaen' in Middelburg. Sarika woonde en werkte te Veere in haar huis 'de Goutsbloeme'. Ook hield zij zich bezig met het verzamelen en verhandelen van antiek.

 


Jan Heyse Veere kunstschilder, schilderijen te koop
Jan Heyse Veere
Reimond Kimpe kunstenaar, schilderij te koop, portret
Reimond Kimpe
Leonard Jordaens schilderij te koop, haven met boten
Leonard Jordaens
Arie Zwart kunstschilder zonnig schilderij
A.J. (Arie) Zwart

Iets anders aan uw wand ?

WALL HANGINGS

 zeeland in kleur


zeelandinkleur.nl

online galerieLink naar biografisch portaal van Nederland (biografieën kunstenaars).


Klik hier om naar de Facebook pagina te gaan.