Anton Heyboer, kunstenaar.

Anton Heyboer, kunstenaar. Schilderij kopen.
Anton Heyboer. 'Kip' .Gemengde techniek, inkt/aqrylverf op papier. Origineel en expressief werk. De signatuur maakt deel uit van de compositie. Afm. 40 x 36cm. Prijs € 750,-

Anton Heyboer, 'Kip', gemengde techniek op papier, 1997.

Anton Heyboer Heyboer werd geboren te Sabang, op het Indonesische eiland Pulau Weh (ten noorden van Sumatra), als zoon van een werktuigbouwkundig ingenieur. Vijf maanden later verhuisde het gezin naar Haarlem, in 1925 naar Delft, in 1929 naar Voorburg en van 1933 tot 1938 woonde het gezin op Curacao. Daarna volgde nog een verblijf in New York. Heyboer werd opgeleid tot werktuigbouwkundige. Nog voor het uitbreken van de Tweede wereldoorlog keerde het gezin terug naar Haarlem. In 1943 werd Heyboer door de Duitsers opgepakt in het kader van de Arbeitseinsatz en overgebracht naar een Durchgangslager voor buitenlandse dwangarbeiders te Prenzlauer Berg (Berlijn). Zeven maanden later keerde hij doodziek terug in Haarlem door de hulp van Sanaïda Soclowa. Zij heeft er voor gezorgd dat Anton heyboer kon ontsnappen uit de "Prenzlauer Berg", door de poort open te zetten.  Deze Poolse of Russische dwangarbeidster heeft een onuitwisbare indruk op Anton Heyboer gemaakt.

Na de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich te Borger en in 1950 trouwde hij met Elsa Wijnands, met wie hij twee jaar later een zoon zou krijgen maar die al in 1953 besloot van hem te scheiden. Na een verblijf van een paar maanden in Zuid-Frankrijk werd Heyboer in 1951 enige tijd opgenomen in het psychiatrisch ziekenhuis Santpoort te Bloemendaal. In 1961 vestigde hij zich in een boerderij Den Ilp. Hij leefde daar aanvankelijk samen met drie, later met vijf vrouwen. Heyboer tekende, schilderde en etste. Zijn vrouwen zorgden voor de verkoop.

Netjes ingelijst. Afmeting met lijst: 57 x 47cm.


Jan Heyse Veere kunstschilder, schilderijen te koop
Jan Heyse Veere
Reimond Kimpe kunstenaar, schilderij te koop, portret
Reimond Kimpe
Leonard Jordaens schilderij te koop, haven met boten
Leonard Jordaens
Arie Zwart kunstschilder zonnig schilderij
A.J. (Arie) Zwart

Iets anders aan uw wand ?

WALL HANGINGS

 zeeland in kleur


zeelandinkleur.nl

online galerieLink naar biografisch portaal van Nederland (biografieën kunstenaars).


Klik hier om naar de Facebook pagina te gaan.